keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Калакейтто, или финская молочная уха

Kalakeitto on kyllä sellainen ruoka että sen kanssa voi harvoin mennä vikaan, ja se kuuluu ruokiin, joita yleensä ravintolassa tilaan, ei sillä ettei herkkua osaisi itse valmistaa, se olisi vaikeaa ja pitkätekoista tehdä tai että se olisi kallista, mutta kun ravintolassa syötäessä, on tuolla lapsuuden hoitopaikasta tutulla nami-herkulla aivan omanlaatuisensa glamouri ! sitä kun tuli perhepäivähoitolassa kitattua aikamoiset määrät mahakumpuun, meidän hoitotäti kun tuppasi tekemään keiton aina punaiseen maitoon, en muista koskaan valittaneeni, sellaista herkkua se sentäs oli ! 



seitinen kalakeitto ja äidiltä opitut pöytätavat:

kauppalista:
- perunaa
- sipulia
- 2prk ruokakermaa
- kalalientä
- pakasteseitiä
- maustepippureita n. 8-10 kappaletta
- ruislimppu


  1. kiehauta kalaliemi
     - meillä käytetään keittoihin vain ja ainoastaan 5litran kattilaa, eli n. 4litran liemeen upposi 5kuutiota, mikäli käytetään periaatetta 1kuutio / ½litraa vettä, ollaan jo aika lähellä suolaövereitä.
  2. heitä sekaan lohkotut sipulit sekä pilkotut ja kuoritut perunat ja anna keittyä noin 10minsaa.
  3. heitä kalat sekaan ja anna hautua kannen alla n. 10 min
  4. kermat soppaan sekaan, sekoita ja kiehauta.
  5. tarjoa mielellään tuoreen, voilla voidellun ruisleivän kera, päälle jos saat jostain oltermannia niin olet aikamoisen perisuomalaisen kulinaristisen makunautinnon partaalla. 
seuraavana kalakeittomissionani on tehdä äidin reseptin mukaista kylmäsavulohikeittoa, joka on erittäin kermaista, suolaista ja rasvaista, ja nam. niin paljon lohta täynnä kuin voi vaan kala-addikti toivoa !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti